Omtrent 50 % av norske elbil-eiere lader bilen hjemme fra vanlig stikkontakt, ifølge tall fra Norsk elbilforening. Dette kan gjøre bilen din til en brannfelle og i verste fall få katastrofale følger.

De fleste elbil-eiere har behov for å lade bilen regelmessig, og ofte vil det være nødvendig å lade om natten for at bilen skal være klar til å ta deg dit du skal morgenen etter. For å ikke sette eget og andres liv i fare er det viktig å utvise ladevett og sørge for sikker lading av egen elbil.

Lading med stikkontakt kan være ulovlig

Majoriteten av de som lader elbilen fra stikkontakt gjør dette på en måte som er ulovlig. For at hjemmelading av elbil ikke skal stride mot regelverket må følgende forhold være på plass:

  • Elbilen må ha egen kurs
  • Kurs må være på maks 10 A
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B
  • Kabel må alltid trekkes ut fra bilen før du tar ut støpselet fra stikkontakt etter lading

Årsaken til at spesielle forhold må foreligge, er at vanlige stikkontakter ikke tåler belastningen det utgjør å lade en elbil. Lading med stikkontakt vil påføre skade og slitasje på selve kontakten, men mer alvorlig vil det være at denne typen lading utgjør en betydelig brannfare.

Uforsvarlig lading kan sette liv i fare

Den viktigste grunnen til å få installert en ladestasjon hjemme eller på hytta, vil naturligvis være å forebygge brann. Ettersom vanlige stikkontakter ikke er laget for denne typen belastning over lengre tid, kan både overoppheting og smelteskader forekomme. Resultatet av uforsvarlig lading kan dermed være alt fra en svidd stikkontakt til elektriske sjokk og større branner i hus og garasje. Dette kan i verste fall føre til at liv settes i fare.

Ladestasjon gir mer effektiv lading

I tillegg til å utgjøre brannfare for deg og din familie, er lading av elbil fra stikkontakt lite energieffektivt. Med en ladestasjon får du optimal utnyttelse  av tilgjengelig effekt i strømkursen, slik at bilen blir raskere oppladet. Du er også garantert at elbilen lades helt opp, og kan dermed kjøre lengre strekninger før du må lade på nytt. Å investere i en hjemmelader til elbil gir på denne måten både praktiske og økonomiske fordeler.

Invester i en god hjemmelader

Vi har mange gode løsninger som gjør at hjemmelading av din elbil foregår både trygt og effektivt. eoMini er markedets minste hjemmelader, og både stilsikker og diskret på veggen. I denne laderen får du intelligent teknologi, og kan lade alle moderne elbil-modeller. Ønsker du en større modell kan vi anbefale eoBasic.

Les mer om våre ladere for hjemmebruk her.

Vi hjelper deg med valg og montering av ladestasjon

Selv om det heldigvis er stadig flere som går til anskaffelse av egen ladestasjon hjemme, er det fremdeles for mange som lader på uforsvarlige måter. Vi anbefaler alle å regne en ladestasjonen som en del av investeringen når man kjøper elbil, og ikke tenker at det kun er valgfritt tilleggsutstyr.

Uansett hvilken modell du velger, sørger en ladestasjon for sikrere lading. Med en ladestasjon får du en robust løsning som er spesielt laget for nettopp lading av elbil. Ønsker du å investere i hjemmelader, men er usikker på hvilken ladestasjon som er rett for deg? Kontakt oss, så hjelper vi deg å velge.